Tüm Yönleriyle İmar Barışı Çalıştayı
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü ve Sivaslı Sanayici İşadamları Grubu Derneği tarafından “Tüm Yönleriyle İmar Barışı Çalıştayı ” Dedeman İstanbul / Gayrettepe Otel’de18.07.2017 tarihinde 4 saatlik bir çalışma ile sonuçlandı.
Öğrenme amaçlı ve şeçkin katılımcıların iştirak ettiği toplantının konuşmacıları;GHE enstitüsü başkanı Av. Ali Yüksel,Üsküdar Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Bayram Kaya, İstanbul Üniversitesi,Çevre ve Orman Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu,Tapu KADASTRO Bölge Müdür yardımcısı Mehmet Yiğit idi. Konuşmacıların konuşmaları esnasında mümkün mertebe sözlü soru alınmadı. .Daha önceden hazırlanan veya panel sırasında yazılı olarak hazırlanan sorular konuşma bitiminde tasnif edilerek ilgili konuşmacıların cevaplaması için konuşmacılara verilip cevaplandı. Bu sayede doğru bilinen yanlışlar veya yanlış bilinen doğrular ortaya çıktı.
Kesin olmayan rakamlara göre 15 milyonun üzerinde bulunan imara aykırı ve ruhsatsız yapıların durumu ile ilgili ilk af 1932 yılında çıkarılmış.En son çıkan imar barışı bazı vicdanları sızlatmış olsa bile başvuru sonucu düzenlenen Yapı kayıt belgesi nedir sorusunun cevabı kısaca İskana hazırlık belgesi dir oldu.
Toplantı boyunca almış olduğum notları sizlerle paylaşmak isterim.
İmar barışı ile ilgili tüm detaylar ve nasıl başvuru yapılacağı Çevre ve şehircilik bakanlığını web sayfasında var. Buradaki bilgiler her geçen gün güncellenmekte olup,bir kez baktım demekle olmuyor. Sürekli takip gerekiyor.
Çalıştayda oluşan genel kanaat şu idi.
İmara aykırı veya kaçak yapı sahibi iseniz 31. Ekim 2018 tarihine kadar mutlaka müracat edin.Ancak para ödemesini 31.12.2018 sonuna kadar yani süre sonuna kadar yapabilirsiniz.
Yapı ile bina ayrımını iyi yapın.Köprü tünel,bahçe duvarı , bir yapıdır ama bina değildir. Bu sebeple açıklanan tarifelerden hangi yapı grubuna girdiğinizi iyi tesbit edin. Mümkünse uzmanından,belediyelerden, veya organizelerdeorganize müdürlüğünden görüş alın. Bu sayede eksik hatalı beyan vermekten ve ödediğiniz paranın yanmasından ,yapı kayıt belgesi iptalinden,diğer para cezalarından kurtulursunuz. Sizin iki katlı köy evi zannettiğiniz yer villa olabilir.
İskansız binalarda binanın tamamı için bir kişi YKB başvurabilir. Eğer birbirinden habersiz iki kişi ayrı ayrı başvurursa sistem her ikisinide almam demez. Bunun şu anda önlemi yok.
Ykb alanlar binalarına basit tadilat veya 31.12.2017 den sonra kalan eksik işlerini yapabilirler. Ancak kesinlikle güçlendirme yapamazlar.
YKB alan binalara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir.Fakat işkolunun gerektirdiği şartları taşımayan yerlere bu çalışma ruhsatı verilmez. (Eğer fırın açacaksanız tapuda fırın yazması lazım.)Bu konuda görüş almadan YPK alanlar hüsran yaşayabilir.
Orman arazisi üstünde yapılan binalara YPK verilir. Ancak tapu alamazsınız.
Zemin tesbitinde mutlaka teknik bir uzmandan yardım alın.Yanlış ölçümlerde ödediğiniz fazla para iade edilmez fakat eksik bildirimler bakanlığın ve valiliğin tesbitleri sonucu aradaki fark cezası ile tahsil edilir.
İskanlı binalarda imar mevzuatına aykırılığı iyi tarif edin. Bağımsız bölümlerde bağımsız bölümün tamamı ve arsapayı oranı üzerinden ücretlendirme yapılırken,,ortak alanlarla ilgili aykırılıklarda tüm maliklerin(aykırılığın olduğu binaya ait)arsa payları toplamı üzerinden işlem yapılır. Eğer bir parselde bir birden çok bina var ise aykırılık hangi binayı ilgilendirirse o binaya düşen arsa payı ve baz alınır.
Ykb için bina sahibi müracay yapar arsa sahibi değil.Bu nedenle itilaflı yerlerde en erken davranan kişiavantajlı olarak YKB sahibi olur.Haklı olduğunu iddia eden diğer malik 60 gün içinde YKB alamazsa veya idare YKB vermeyi reddetmezse 60 günlük süreden sonraki 120 günlük süre içinde bölge idare mahkemesine başvurarak ihtiyati tedbir koydurabilir.
İskanı olmayan binalardaYKB için tüm binayı ilgilendiren arsapayı rayiç değeri ile binanın toplam metrekaresinin ilgili cetveldeki oranlara göre belirlenen bedeli ödenmeden YKB düzenlenmez. Ödeme yapmayanların yerine mutlaka başka bir komşu yada komşuların ödeme yapması gerekir. Ödemeyi yapan kişi veye kişiler komşuları adına ödedikleri bu paraları medeni kanun hükümleri çerçevesinde sebepsiz zenginleşme yi gerekçe göstererek bir buçuk 2 yıl içinde tahsil edebilirler. Bakanlığın bu konuda şu anda bir yaptırımı mevcut değildir.
Tapuda olmayan ve tescili yapılmamış parseller üzerindeki yapılar için müracatlarda sıkıntı vardır. Sistem bu durumu 0 olarak girmeyi önerse bile uygulamada zorluk vardır. Bu sebeple bu durum elden yazılı olarak ayrıca belediyelere veya il özel idarelerine bildirilmelidir.
Kervan yolda düzülür mantığı ile seçim arefesi alel acele çıkarılan ve bir takım kanun ve yönetmeliklerle zaman zaman ters düşen imar barışı uygulama yönetmeliği gelen şikayet ve uygulama zorlukları gözönüne alınarak zaman zamaan ek madde ve uygulamalarla güncellenecektir. Çevre ve şehircilik bakanlığı bu konuya oldukça önem vermektedir.
Binanızı beyan ederken çok dikkatli olun 1-2 kat kategorisindeki bir binayı bodrum katı dahil beyan edecekseniz, binanız bir anda 3-7 kategorisinde gözükecek ve hesaplamalar yapı tipi dikkate alınarak yapılacaktır.
İlgili herkesin yönetmeliği birkez gözden geçirmesinde fayda umuyoruz. Biz yönetmelikte açıkça ifade edilmeyen hususlar hakkında çalıştayda aldığımız notları size aktarmaya çalıştık.
Uygulama yönetmeliği ve broşörler için aşağıdaki linkten yardım alabilirsiniz
http://webdosya.csb.gov.tr/db/imarbarisi/icerikler/brosur-20180603111057.pdf
Ruhsatsız ve imara aykırı yapıların bol olduğu ülkemizde emlak müşavirliği yapan meslektaşlarımızın birazda olsa bu konuda eğitim almaları,kapılarına gelen müşteri ve vatandaşları doğru yönlendirmeleri,bağlı oldukları dernek,esnaf ve ticaret odalarının ise bu konuya eğilmeleri ve sık sık bilgilendirme amaçlı eğitim ve uyarı yapmaları dileği ile
Seyfettin Şenel
Emlak Müşaviri
Kuzengayrimenkul Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret ltd Şti